Skorsten på värmeverk.

Koldioxidutsläppen minskar inte - trots utsläppsrätterna

Systemet med så kallade utsläppsrätter har hittills inte lett till minskade utsläpp av koldioxid i Västmanland.

Enligt Naturvårdsverket är det likadant i hela landet.

Det är framför allt el- och värmeproducerande anläggningar, exempelvis kraftvärmeverk, som måste ha utsläppsrätter för att få släppa ut koldioxid.

- Än så länge kan man inte säga att det har haft någon effekt, säger Barbro Jansson på länsstyrelsen i Västmanland.

- Fördelningen av utsläppsrätter har varit lite för stor, så att det har inte haft någon genomslagseffekt än på koldioxidutsläppen, säger hon till P4 Västmanland.

Utsläppsrätter är helt enkelt rättigheter att släppa ut en viss mängd koldioxid, och sedan år 2005 måste främst kraftvärmeverk och en del anläggningar inom den tunga industrin ha utsläppsrätter.

Det är EU som bestämmer hur många utsläppsrätter som ska finnas i varje land, och sedan fördelas utsläppsrätterna på företagen utan att det kostar företagen något.

Tanken med det hela är att företagen ska få ganska knappt med utsläppsrätter, och på så sätt tvingas dra ner på sina utsläpp av koldioxid.

Ett företag som vill släppa ut mer än sin tilldelning får då köpa utsläppsrätter av andra företag som inte gör av med sina; det ska alltså kosta pengar att släppa ut för mycket.

Samtidigt ska det löna sig att släppa ut lite, eftersom man då kanske får utsläppsrätter över och kan tjäna pengar på att sälja dem.

Men än så länge har företagen fått generöst med utsläppsrätter, och anläggningarna i Västmanland har sammantaget inte minskat sina utsläpp mellan åren 2005 och 2006.

Enligt Naturvårdsverket ser det likadant ut i hela landet.

Barbro Jansson på länsstyrelsen i Västmanland menar att man får se de här första åren som en inkörningsperiod, men att det blir tuffare vid årsskiftet.

EU har dragit ner på antalet utsläppsrätter till Sverige och därmed till företagen. Då tror Barbro Jansson att resultatet kan bli bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".