Fritt gymnasieval för elever i tre kommuner

Det ska bli lättare för gymnasieelever från Hallsta- och Surahammars kommuner att få gå gymnasiet i Västerås, och tvärtom.

På måndagen väntas ett beslut klubbas, som säger att elever kan söka fritt bland utbildningar i alla tre kommunerna från och med hösten 2008.

- Tidigare kunde du bara söka de program i Västerås som inte vi i Kolbäcksådalen hade. Nu är de så att du kan söka alla program i Västerås, och Västeråsungdomarna kommer att kunna söka alla program i Kolbäcksådalens gymnasieförbund, säger Thomas Norman som är chef för Kolbäcksådalens gymnasieförbund.

Men niondeklassare som P4 Västmanland pratat med på Fryxellska skolan i Västerås är inte direkt sugna på att gå gymnasiet i grannkommunerna.

- Det skulle nog bara bli onödigt när det finns så mycket att gå här i Västerås. Det jag vill gå finns ju här centralt så att då är det lättare, säger Julia Moen.

- Det är inte direkt någon fördel för mig, men det är förmodligen en fördel för dem i Surahammar och Hallsta. De skulle få oerhört större valfrihet, menar Daniel Birgersson.

Elevkullarna minskar framöver och samarbetet ska göra att skolorna inte behöver vara lika rädda att vissa klasser blir för små och då för dyra i kommunekonomiska ögon. Om planerna blir verklighet kan utbildningar som nu finns på flera ställen koncentreras till en viss plats.

- Vi kommer framöver att måsta samverka om mindre utbildningar. Det finns utbildningar som vi idag har i både Hallstahammar och i Västerås och även i Surahammar. Jag tror att några av de här utbildningarna kommer vi bara att ha på ett ställe. Finns det risk att Kantzowska kommer tappa elever?

- Risken finns ju alltid, men jag bedömer att det tapp vi har haft hittills kanske är det huvudsakliga vi får, men vi vet inte, menar Norman. Kommunstyrelserna i Hallstahammar, Surahammar och Västerås väntas säga ja till samarbetet under måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".