Sd begär pengar - Köpings kommun säger nej

Sverigedemokraterna i Köping begär nästan 29 000 kronor från Köpings kommun. Partiet vill ha det så kallade partistödet för att man har ett mandat i fullmäktige.

Men eftersom partiets representant inte har varit på ett enda fullmäktigemöte har kommunen än så länge inte betalat ut pengarna.

För att få partistödet ska man, enligt Köpings kommunkansli, ha mandat i fullmäktige, vilket Sd har. Men man ska också ha någon som sitter på den platsen och som är med och aktivt tar del i det kommunala självstyret, alltså fullmäktige. Sverigedemokraternas representant har inte varit med en enda gång i fullmäktige, och har enligt kommunen då heller inte rätt till pengarna.

- Förutsättningen för att Sverigedemokraterna, enligt vår bedömning, ska få sitt partistöd är att man tar plats i fullmäktige och genom att man tar aktiv del i det kommunala självstyret, menar kanslichefen Tord Lindberg.

Sverigedemokraterna hävdar att de ändå har rätt till pengarna. Pengar som ska gå till arbetet med att få ännu fler röster vid nästa val.

- Det är utbildningspengar så att man ska kunna arbeta i verksamheten. Det här blir ett moment 22. Vi hävdar för ena saken och de hävdar på andra saken, säger Jens Leandersson, politisk sekreterare i Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".