Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höftledsoperationer görs i tid

Publicerat onsdag 10 oktober 2007 kl 14.21

Den flera år långa följetongen med alltför långa väntetider inom Landstinget Västmanland till knä- och höftledsoperationer är slut. Ortopedkliniken klarar idag av att bedöma och behandla patienter med dessa diagnoser inom föreskriven tid, berättar klinikchefen Anders Satrell.

– När det gäller just de patientgrupperna, alltså höft- och knäledsförslitning, så klarar vi vårdgarantin; de blir bedömda och opererade inom tre månader, säger Anders Satrell.

Det beror på flera saker, säger Anders Satrell, inte minst ett nytt avtal mellan primärvården och den ortopediska specialistvården som säger vilka som ska göra vad så att rätt patienter skickas vidare efter en korrekt utredning:

– De ska ha rätt symptom, ha fått sina hjälpmedel, den rehabilitering som krävs innan de remitteras för då har vi en väl förberedd patient som vi snabbt också kan operera. Tidigare har man skickat in allt till ortopedkliniken för en bedömning men det har blivit bättre, och så har antalet operationer ökat, tillägger Anders Satrell.

Men fortfarande klarar kliniken inte vårdgarantin för exempelvis vissa rygg-, fot- och knä-diagnoser men där sker operation i alla fall inom fyra till sex månader, säger Satrell.

Bidrar till höjt betyg

Annars har kliniken med andra ord ökat tillgängligheten och bidrar därmed till det höjda betyg när det gäller tillgänglighet som Landstinget Västmanland får i en ny undersökning från Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting. Dessutom är patienternas upplevelser av vården bättre i den här mätningen än i fjolårets, säger chefen för division medicin Rolf Jansson:

– Det känns ju bra. Jag tror ju att en del av det negativa som kom ut förra gången hade att göra med de stora förändringar som har skett av sjukvårdsorganisationen bland annat.

Rolf Jansson tänker på att sjukhusen i Sala och Fagersta las ner och att primärvården las ut på entreprenad. Också ifråga om medicinska resultat har landstinget fått högre betyg sedan senast. Vid sidan av ortopedi gäller det både på kirurgiska och medicinska områden exempelvis strokevården.

Sämre på rökstopp

Det landstinget är litet sämre i att ta itu med exempelvis rökningen:

– Tyvärr är det ju så att inte minst de västmanländska kvinnorna röker mest i landet. Det är naturligtvis något som alla måste jobba för att få bort. Det kommer att få bra hälsoeffekter om vi kan få ner rökningen naturligtvis, säger Rolf Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".