Dina matrester driver fordon i Stockholm

Svensk Växtkraft på Grytatippen i Västerås, har skrivit ett femårskontrakt med en gasjätte om att under fem år leverera biogas till Stockholmsområdet.

- Vi förbinder oss att leverera en viss mängd gas till Aga samtidigt som Aga förbinder sig att köpa en viss mängd från oss. Egentligen kan man säga att det är en ömsesidig trygghet, säger Svensk Växtkrafts vd Per-Erik Persson.

De bruna påsarna vi fyller med matrester och slänger tas om hand av Svensk Växtkraft på Grytatippen. Maten blir biogas som bland annat driver sopbilar och VL:s stadsbussar i Västerås. Men all gas går inte åt, och det är 50 000 kubikmeter av överskottet som varje månad skickas till Aga för att driva fordon i Stockholmsområdet. Trots kontraket behöver själva produktionen på Gryta inte öka, utan det som händer är att en större del av gasen används som fordonsbränsle istället för att gå till el och värme.
Per-Erik Persson ser ljust på framtiden.

- Det beror naturligtvis på vad som kommer hända med den globala tillgången på fordonsbränslen som disel och bensin. Fortsätter prisutvecklingen kanske vi står inför ganska angenäma problem, säger Per-Erik Persson. Det är möjligt att man kan komma att diskutera en expansion av den här verksamheten, menar han.

En biogasdriven personbil kan köra 2,5 kilometer på gasen som bildas av en brun påse med matavfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".