Politiskt bråk i Skinnskatteberg

Trots massivt motstånd från alla övriga partier tar en omstridd socialdemokrat plats som nämndordförande i Skinnskatteberg.
När Barn- och utbildningsnämnden i Skinnskatteberg drar igång verksamheten efter helgerna blir det med en ordförande som samtliga fullmäktigeledamöter - utom socialdemokraterna - visat misstroende mot. Det är den omstridde socialdemokraten Roland Winkel som tar över ordförandeskapet, trots massiva protester från alla andra partier. Men med egen majoritet kunde socialdemokraterna driva igenom tillsättandet. När socialdemokraterna presenterade namnen på ordförandena man hade för avsikt att tillsätta, inträffade något så ovanligt som att samtliga andra parter opponerade sig mot valet av just Roland Winkel som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Samtliga ledamöter från de andra partierna reserverade sig senare mot beslutet. Den misstro som finns mot Roland Winkel bottnar bland annat i hans sätt att sköta kultur- och fritidsverksamheten när han var ordförande i den nämnden. Turerna har varit många kring hur han skött det uppdraget. Där var den så kallade flytbastun något av ett huvudnummer; bastun som nämnden aldrig fattade något beslut om att bygga, och där finansieringen ifrågasattes i efterhand. Längre tillbaks i tiden tvingades Roland Winkel också bort från posten som ordförande för socialdemokraterna. Det var efter ett långvarigt och uppslitande bråk med kommunalrådet Måna Mattsson, där hon beskylldes för att klä sig ''för snyggt'' - därför påstods att hon inte var en bra representant för ett arbetarparti. Hela styrelsen för arbetarkommunen avgick då tillsammans med Winkel, sedan socialdemokraternas länsombudsman varit på plats för att diskutera den uppkomna - och föga smickrande - situationen. Därför är nu oron stor för att hans ordförandeskap i Barn- och utbildningsnämnden ska resultera i bekymmer för den omfattande verksamhet man har att styra över. En källa inom socialdemokraterna säger till P4 Västmanland: ''Nu är det upp till honom att visa att oppositionen har fel''.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".