"Poliser bör handräcka i uniform"

Poliser som ska hämta psykiskt sjuka bör ha uniform. Det anser forskaren i rättspsykiatri Malin Lotterberg som föreläste för anställda vid polis- och åklagarmyndigheterna i Västmanlands län på fredagen.

– Jag tror att en människa som mår psykiskt dåligt har lättare att uppfatta en uniform än om man visar en bricka, säger Malin Lotterberg som forskar vid Karolinska Institutet och är sjuksköterska vid Sveriges största rättspsykiatriska klinik Karsudden utanför Katrineholm:

Av de 1400 som idag är dömda till rättspsykiatrisk vård i Sverige sitter 400 på någon av landets nio rättspsykiatriska kliniker. Resten - alltså ett 1 000-tal - befinner sig på allmänna psykiatriska avdelningar, behandlingshem, inom öppenvården eller ibland oss ute i samhället.

Det är mycket svårt att göra en riskbedömning för poliser som hämtar psykiskt sjuka, och frågan aktualiserades så sent i somras när en civilklädd polis blev ihjälskjuten av en man i Nyköping.

Malin Lotterberg ger rådet till poliser på fältet att vara lyhörda och visa respekt, ”men sätt någonstans också en gräns”.

– Var inte för ordrik, ge korta kommandon, säger hon.

Jan Gustafsson, länsinstruktör i självskydd vid Västmanlandspolisen tycker att han har fått mycket bekräftat i Lotterbergs föreläsning:

– Var tydlig, både när det gäller språket och i uniformen. Det är det vi lär ut i alla fall att här är det inte den låga profilens linje som gäller utan det ska synas att vi är poliser, säger han.

Ordningspolisen Maida Klasson berättar hur det är:

– Vi kan inte göra en riskbedömning, utan vi får spela i stunden. Det är sekunder det handlar om. Man kan ju ha fingertoppskänsla men individkännedomen faller ju helt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista