Färre piller gav bättre livskvalitet

Boende på Herrgärdets servicehus i Västerås har fått en genomgång av sin medicinering.

Det ledde till att många läkemedel plockades bort, och för drygt hälften av de äldre blev resultatet en förbättring av livskvaliteten.

Resultatet som visades upp här om dagen beskrivs som överraskande.

Projektet SÄLMA (Säker läkemedelsanvändning för bättre livskvalitet hos äldre) utfördes på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting.

Det goda resultatet på Herrgärdets servicehus gör att Annica Winroth, som har varit handledare för projektet, nu vågar tänka större:

- Den stora planen är naturligtvis att sådana här arbetssätt ska kunna användas på alla boenden. Men inte bara där utan även i det vardagliga arbetet som läkare.

35 boendes läkemedelskonsumtion undersöktes och totalt kunde 33 läkemedel plockas bort. Man reglerade också doseringen för vissa patienter och vissa läkemedel byttes ut.

Den konkreta vinsten blev färre fallolyckor och antalet äldre som hamnade på sjukhus till följd av sin medicin halverades.  Den övergripande livskvaliteten ökade avsevärt.

Dessutom tycker sig Annica Winroth ha sett att allt fler äldre blir mer insatta i sin egen medicinering.

- Naturligtvis blir de det, och det har vi sett många tecken på. Det handlar mycket om att dagens äldre är bättre på att använda internet och att sätta sig in i även sådana här frågor, säger hon till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista