Bidrag till energibesparing försvinner

Den sista januari försvinner möjligheten att få bidrag för den som byter från direktverkande el till exempelvis bergvärme. Men redan nu är pengarna slut i Västmanlands län.
Boverket har delat ut totalt 328 miljoner kronor till Sveriges alla länsstyrelser, allt för att få landets småhusägare att spara el. Den som byter från direktverkande el till bergvärme, jordvärme, oljepanna eller någon annan värmekälla som Boverket godkänner, har rätt att få bidrag på upp till 32 000 kronor. Många har tagit chansen, och nu är pengarna slut i till exempel Västmanland, Dalarna och Gävleborg. I Värmland kommer 300 sökande att bli utan pengar, medan länsstyrelsen i Örebro fortfarande har några miljoner kronor kvar. De pengar som blir över kommer att omfördelas på ett rättvist sätt, säger Mats Botvid på Boverket. Sedan tas bidraget bort, någon gång i början av 2003. För några nya miljoner från Näringsdepartementet blir det inte, trots att intresset för bidraget har varit stort. Håkan Hulander, länsbostadsdirektör på Länsstyrelsen i Dalarna, tycker det är synd att bidraget försvinner, speciellt nu när elen blivit dyrare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista