Jägare vill rädda skogens konung

I den sydvästra delen av Västmanland har en stor grupp älgjägare bestämt sig för att inte längre skjuta på problemet utan istället sikta in sig på att rädda skogens konung.

Arboga-Kungsörs jaktvårdskrets har slutat fälla älgtjurar, berättar ordföranden Claes Johansson.

- Vår vinterstam bestod av 18 procent tjurar och på de 18 procenten lade vi 65 procent av nästa års avskjutning, det förstår vem som helst att det går åt skogen, säger Claes Johansson.

Jaktvårdskretsen på 450 jägare, skjuter 100 vuxna älgar per år. Andelen tjurar bestämmer varje krets själv, och det brukar bli 65 stycken, men förra året föreslog styrelsen en radikal förändring, att helt sluta skjuta tjurar för att säkra jakt i framtiden, ett stort och svårt projekt, enligt Claes Johansson.

- Det är som att vända en Atlantångare, det är inte bara att vrida på ratten.

Dels tar det tid att förändra naturen, dels ska man få med jägarna, säger han.

- Det finns väl en grupp som är ganska förändringsobenägna, det måste jag väl i ärlighetens namn säga.

Det blev heller inte helt tjurlöst förra året. Sjutton tjurar fälldes efter en kompromiss, några misstag och några fall av nonchalans. Men resultat blev det ändå.

- Det spardes 30 tjurar mer än vad det annars skulle ha gjort, och 30 tjurar i en krets på 46 000 hektar, det ser man direkt alltså.

I år är alla jägare med på noterna och på vissa håll, t ex i Björskog, är hela älgjakten inställd.

Projektet pågår till nästa år och sedan gäller det att förvalta resultatet, genom att skjuta färre älgar totalt, och könskvotera. Målet är en snittålder på 3,5 år för tjurar år 2010, istället för fjolårskalvar, som är dagens byten. Intresse har märkts från angränsande jaktvårdskretsar och Claes tror att fler kommer till skott så småningom.

- Det här inget unikt problem bara för Arboga-Kungsör, det gäller hela Västmanland, det är bara det att vår styrelse har orkat ta tag i problemet.

Men han menar att fortsatt information och fri vilja är det enda raka, inte krav och myndighetsregler.

- Jag hoppas ju, alla är ju medvetna vad som sker alltså, att de inte kröker fingret när det kommer en tjur i år heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista