Centerpartister hoppar av - känner inte igen sitt parti

Flera ledande centerpartister i Norberg hoppar av; både från sina förtroendeuppdrag och från partiet.

En av dem är Putte Dahlström, som varit ordförande för centern i Norberg och ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Efter 38 år som medlem i partiet säger att han inte längre kan stå för centerns politik.

- Jag känner inte igen mig, säger han.

Putte Dahlströmh menar att centerpartiet inte längre värnar om tidigare stridsfrågor som bland annat miljöpolitiken, att hela Sverige ska leva och omsorgen om den lilla människan:

- Nu tycker jag att det inte stämmer, säger han om partiets politik idag.

Putte Dahlström menar att centern inte längre sätter politiken först, utan jakten på fler väljare. Han menar att fokus har flyttats från landsbygd till städer och då glöms partiets hjärtefrågor bort.

Inte bara Putte Dahlström väljer att lämna politiken.

Två andra centerpartister i Norberg har lämnat sina förtroendeuppdrag i kommunfullmäktige. Totalt i Norberg har 11 politiker hoppat av det senaste året, men det gäller inte bara centerpartister.

Flera av avhoppen från just centern gäller alltså inte bara uppdrag utan även partimedlemskapet.

Centerns partiordförande Maud Olofsson kan inte kommentera enskilda avhopp, men hon tycker inte att partiet glömt bort sina gamla värderingar:

- Den modernisering och förnyelse som vi har gjort har ju tagit sin utgångspunkt i gamla, hederliga centervärderingar, men har naturligtvis - till sin praktik idag - fått lite andra lösningar, men det måste politiken.

- Man måste hänga med i det som händer runt omkring, säger Maud Olofsson till P4 Västmanland.