Skyddsrum finns, men många har brister

Om kriget kommer behövs funktionsdugliga skyddsrum, men fastighetsägarna är inte alltid så pigga på att åtgärda upptäckta brister. Och de statliga pengarna räcker inte.
I Sverige byggs det inte längre några nya skyddsrum med bidrag från staten. I stället ska de gamla skyddsrummmen vårdas så att de håller måttet. Skyddsrummen kontrolleras vart tionde år av kommunen som gör besiktningar. Upptäcks det då brister, ligger ansvaret på fastighetsägaren att åtgärda dem. Och det är inte alltid så populärt. - Plånboken är ju sig själv närmast, så där kan det ju knorra. Det gäller att förklara på ett pedagogiskt sätt, och det brukar hjälpa, säger Björn Karlsson på Räddningsverket. I mellansverige finns det drygt 10 000 skyddsrum med plats för 100 personer i varje, och det täcker behovet. Trots att det alltså är fastighetsägarna som har ansvaret för skyddsrummen, så finns det vissa åtgärder som staten ska stå för. Dessvärre är det ofta de felen som är kvarstående i besiktningsprotokollen eftersom det inte finns några statliga pengar till åtgärder, enligt Björn Karlsson. - Det är ett dilemma, men så är läget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".