Fler kvinnor under 55 får kärlkramp

Det blir allt vanligare att kvinnor under 55 år drabbas av kärlkramp och hjärtinfarkt. Rökning och övervikt är två av orsakerna.
Antalet kvinnor under 55 år som drabbas av kärlkramp har mer än fördubblats sen mitten av 1980-talet, visar en kartläggning som Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har gjort. En av dem som drabbats är 47-åriga Birgitta Nilsson i Västerås. På kvällen den 11 december fick hon plötsligt svåra smärtor i bröstet. - Jag mådde illa och kallsvettades. Det känns som du hamnat i en press som trycker ihop dig, berättar Birgitta Nilsson för P4 Västmanland. Birgitta hamnade på hjärtintensiven på Centrallasarettet i Västerås, där läkarna snabbt konstaterade att hon fått en hjärtinfarkt. Det visade sig att det hon i höstas trodde var astma var typiska symptom på kärlkramp; nämligen andfåddhet och trötthet, symptom som kvinnor drabbas av. Birgitta Nilsson är en typisk riskpatient. Hon har rökt, har diabetes och har hjärtsjukdomar i familjen. Kärlkramp beror på dålig blodcirkulation i de pulsådror som förser hjärtat med blod, beroende på att ådrorna har kalkat igen. När cirkulationen blir dålig till hjärtmuskeln får man mjölksyra i den, och det gör ont. I värsta fall kan det även bildas blodproppar i hjärtat, vilket också kallas infarkt. Att allt fler kvinnor under 55 år drabbas tror läkarna framför allt beror på att fler kvinnor röker. Det i kombination med övervikt och/eller diabetes gör att de löper stor risk att drabbas av kärlkramp eller hjärtinfarkt. Ingemar Lönnberg, överläkare på hjärtmottagningen i Västerås, är rädd för att andelen unga kvinnor som drabbas av kärlkramp ska öka i framtiden. - Det ser inte bra ut. Vi blir tyvärr alltmer lika amerikanerna i vårt utseende, säger Lönnberg till P4 Västmanland. Enligt Lönnberg är det ofta en chockartad upplevelse för kvinnorna att få beskedet att de drabbats av kärlkramp eller hjärtinfarkt. - Diagnosen är känslomässigt starkt förknippad med livsfara. Birgitta Nilsson berättar att hon först inte kunde tro att det var sant att hon fått en hjärtinfarkt. Först trodde hon att proverna förväxlats. - Sedan tyckte jag att det var orättvist, dumt - ja, alla de här förnekelsebitarna. Jag tyckte inte synd om mig själv, utan tyckte mer att: "Jag har inte tid med det här just nu!"
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".