Fagerstaförsamling vill ta över friskola i Västerås

Västanfors-Västervåla församling i Fagersta har anmält sitt intresse för att ta över den kristna friskolan Skälbyskolan i Västerås i bolagsform. Skälbyskolan har varit en förebild för församlingens egen skola i Fagersta, berättar kyrkoherde Henrik Rydberg för P4 Västmanland.

Henrik Rydberg är också vd för Västerås-Västervåla församlings bolag Kyrkans vård och omsorg i Sverige AB som i sådana fall skulle ta över Skälbyskolan i dotterbolagsform.

– Vi har hela tiden vetat att det är en bra skola, och när jag då hör att den är hotad så tycker jag att det är tråkigt, säger Henrik Rydberg.

Med hotad menar Henrik Rydberg funderingar bland en grupp föräldrar att ta sina barn ur Skälbyskolan om inte Citykyrkan lämnar ifrån sig huvudmannaskapet. Föräldrarna vill enligt uppgift inte att personalen ska föra barnen till tro mer än de möjligen gör idag.

– Jag vet ju inte hur Citykyrkan har styrt verksamheten men vi har ju ingen idé om att den där skolan ska vara på något annat sätt än den var när den var så framgångsrik och lyckosam. Det är ju att skapa en arbetsledning som gör att personalen känner sig glad, nöjd och trygg, säger Henrik Rydberg

Vilken arbetsledning skulle det vara, som ni har hört?

– Ja, det måste ju vara att den rektor som har slutat kommer tillbaka.

Samtidigt är Västanfors-Västervåla församling en av bara några få församlingar inom Svenska kyrkan som driver verksamhet i bolagsform. Den har till exempel startat begravningsbyråer på sex orter och äger bolaget bakom ett rehabiliteringscenter i Malingsbo, men hur menar då Henrik Rydberg att hans församlingsbor skulle tjäna på att få Skälbyskolan som dotterbolag?

– Det är ju skolan här som skulle tjäna på att vi också har en skola i Västerås, för då skulle vår skola här kunna utvecklas genom ett nätverksbygge med Skälbyskolan, svarar Henrik Rydberg som ska träffa styrelsen för Citykyrkan på torsdag för att diskutera ett eventuellt övertagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista