Tekniskt fel orsakade helikopterolycka i Heby 2005

Det var ett tekniskt fel som orsakade helikopterolyckan i Heby i slutet av juni 2005. Det konstaterar Haverikommisionen i sin rapport som nu är färdig.

Det var den 21 juli 2005 som en litauisk helikopter störtade utanför äldreboendet Tegelbacken i Heby. En 100-årig man fick allvarliga skador och avled tre dagar senare. Fem skadades lindrigt i olyckan.

Föroreningar i bränslet
Rapporten visar att det fanns föroreningar i bränslespridaren till en motor. Smutsen medförde att motorn inte fick tillräckligt mycket bränsle utan tappade effekt, mer än hälften av sin normala. Av de båda motorerna gav alltså bara en full effekt och det bidrog till haveriet. Kommissionen konstaterar också att helikopterns ägare, ett litauiskt flygbolag, inte hade tillstånd från de litauiska myndigheterna att utföra kommersiella flygningar. Helikoptern fick inte heller flyga över tättbefolkat område.

Anlitades av fyra vuxna och ett barn
De skulle flygas från Heby i Västmanland till Ljusterö i Stockholms norra skärgård. När piloten började lyfta och kommit upp omkring tre meter i luften kände han att motorerna inte gav full effekt. Han fortsatte dock flygningen framåt, men rotorn slog först av flera träd och en belysningsstolpe innan helikoptern slog i marken och välte.