Allt färre dör i trafiken

Antalet omkomna i trafiken i höst var det lägsta på femtio år, och det gör att den totala dödssifran för året blir betydligt lägre än befarat.
I december omkom 27 personer, bara drygt hälften av en normalmånad. Prognosen för hela året har nu skrivits ner från över 600 döda till runt 535, i såfall 20 färre döda än förra året. – Det är väldigt roligt att se att det går år rätt håll. Fortfarande är det många som dör och skadas allvarligt, men att vi har en positiv utveckling glädet mig mycket, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö till Ekot. Ingen på Vägverket kan ge en exakt förklaring till vad som hänt, men Ingemar Skogö tror att det är de samlade åtgärder som satts in som nu börjar ge resultat. Inte minst de så kallde vajerräcken som sätts upp på allt fler vägar för att hindra frontalkrockar, bättre bältesanvänding och också det faktum att allt fler tätorter byggs om för att skydda gående. Men trots ljusningen under hösten så ligger dödsiffrorna fortfarande långt från vad den så kallade nollvisionen stakat ut, säger Ingemar Skogö. – Nollvisionen är ju en vision som hade ett oerhört ambitiöst etappmål och i förhållande till det ser det ju inte alldeles positivt ut. Men att vi nu har en lutning på kurvan som innebär att vi har en minskning med fem procent förra året är i sig någonting som är tillräckligt bra för att man ska kunna glädja sig åt det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista