Nya sändare försvårar tjuvskytte på varg

Fyra nya typer av vargsändare testas av Grimsö viltforskningsstation. De nya sändarna ska göra det svårare för obehöriga att pejla varg, något som ska försvåra för tjuvskyttar.
De gamla sändarna fungerade som en vanlig radiosignal som i princip vem som helst kunde fånga upp. Enligt forskaren Jens Carlsson har utomstående försökt att pejla vargarna, och lyckats i vissa fall. Och det försämrar säkerheten på forskningsresultaten. - Vi får svårt att tolka resultaten när det gäller mortaliteten, vad vargarna dör av. De finns en risk att de sändarförsedda vargarna inte blir representativa, att de inte dör av tjuvskytte i samma utsträckning som de andra vargarna. Sedan har det naturligtvis väckt en opinion bland intresseorganisationer om det är så att sändarna gör att risken för illegal jakt ökar. Men med de nya sändartyperna ska det vara omöjligt för någon annan än forskarna att spåra vargarna. En av de nya sändartyperna är av komplicerad högteknologisk karaktär och fungerar så att sändaren kontinuerligt lagrar information om var den befinner sig och varje gång som vargen kommer in inom ett område som har GSM-täckning så skickas informationen iväg via SMS så forskarna kan läsa av hur vargen har förflyttat sig. Den information som sändaren ger används bland annat till långsiktig forskning för att kartlägga vargarnas rörelse i förhållande till mänsklig aktivitet, men den kommer också till omedelbar användning för allmänheten genom en så kallad vargtelefon. - När man ska ut och jaga kan man ringa till en telefonsvarare och få reda på var de sändarförsedda vargarna befinner sig. Så kan man försöka jaga så långt därifrån som möjligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".