Fler vargar i Västmanland

I höst har flera personer sett varg i Västmanland, i området mellan Skinskatteberg och Fagersta. Det mesta tyder på att det rör sig om ett vargpar, en varghanne och vargtik, som flyttat över gränsen från Värmland.
- Ja, det är inte många mil från länsgränsen, säger Lars Björk som är jaktvårdskonsulent vid jägarförbundet i Västmanland. De västmanländska skogarna passar vargen, fortsätter han. - Jag tror säkert att de trivs här. Det är inte så stora skillnader här jämfört med skogarna i Värmland och även i Örebro län, där de finns idag, säger Lars Björk Varstammen har stadigt ökat i Sverige sedan 90 talet. Därför är det det mycket talar för att vargen har kommit till Västmanland för att stanna. Och om varparet får ungar i vår så kan det bli tal och fler framöver. Maximalt 3 till 4 vargpar rymms i de västmanländsa skogarna. Länsstyrelsen ser positivt på att varg etablerar sig i länet, eftersom det bidrar till den biologiska mångfalden. Vargar lever främst på rådjur och älg och är inte farlig för människan. Men vargar kan ge sig på boskap och tamdjur. Framför allt ska hundägare i området var på sin vakt, tycker Lars Björk. -Vargarna letar upp och angriper jakthundar aktivt. För vargen är hunden en konkurrent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista