Myndigheter övade oljeutsläpp

Vem som gör vad vid ett större oljeutsläpp på Mälaren utanför Västerås fick ett stort antal representanter för exempelvis räddningstjänsten och Västerås stad öva på under tisdagen.

– Vi behöver prata ihop oss så att det går så snabbt som möjligt att börja jobba för oss myndigheter, säger en av deltagarna Marianne Lidman-Hägnesten, enhetschef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

– Vi har sett att det kan ta tid innan de olika myndigheter blir larmade. Det har vi sett också i andra olyckor. Det gäller ju att alla myndigheter blir larmade så tidigt som möjligt.

Som största insjöhamn i Norden har den i Västerås relativt mycket båttrafik och även om den varit förskonad från större olyckor finns alltid den mänskliga faktorn, säger till P4 Västmanland Karl-Erik Kulander från Räddningsverket som arrangerade dagens övning.

Övningen går ut på att ett oljefartyg går på grund i Västeråsfjärden i maj månad och läcker ut mängder av olja. Det blåser kraftigt och oljan driver snabbt mot Västerås. Stränder riskerar att förorenas inför den kommande badsäsongen, och i det akuta skedet är det räddningstjänsten som ska förhindra att oljan sprider sig.

– I det här scenariot är svårt att lägga ut länsor så det kommer att vara problem med att lägga ut länsor. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har tillsynen över saneringsarbetet. Vi ska se till att det blir tillräckligt sanerat, berättar Marianne Lidman-Hägnesten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista