Hårdare tag mot skolket på Västerås gymnasier

Det ska bli tuffare tag mot skolket på gymansieskolorna i Västerås. Utbildningsnämnden vill vidta åtgärder för att stävja skolket, som är alltför utbrett. En åtgärd kan vara att skolket skrivs in i terminsbetygen.

Satsas det hundratals miljoner av skattemedel på gymnasiet så är det rimligt att ställa motkrav, menar Roger Haddad, folkpartistisk ordförande i Utbildningsnämnden i Västerås.

- Satsar samhället och västeråsarna på skolan, då ska elverna också delta och bidra till undervisningen. De ska gå ut efter tre år med en utbildning som kan ge dem ett arbete och egen lön, säger Haddad. Vill de gå vidare till högskolan är det viktigt att delta i skolans undervisning på olika sätt. Så då ställer jag som krav närvaroplikt, skolk kommer inte att accepteras, säger han.

Rektorer ska redovisa
Utbildningsnämden har nyligen fått en första rapport om hur det ser ut med närvaron på de olika programmen i gymnasieskolorna i Västerås och det ser inte bra ut. Det skolkas alldeles för mycket anser politikerna. Och för att komma åt problemet har man nu som första åtgärd begärt att rektorerna redovisar vad de gör idag. Sedan ska det beslutas om andra åtgärder.

- Sedan tror jag att vi måste gå vidare och titta på kopplingen till studiemedel, kan man kanske skriva in det i terminsbetyget eller vidta andra åtgärder, säger Roger Haddad.

Delade meningar bland elever
En av eleverna P4 Västmanland talat med tycker att man behöver skolka lite då och då, det säger en kille på Wenströmska. Men en av tjejerna tycker att det är bra med hårdare tag. Det behövs för att det finns så många lösdrivare på skolorna som inte gör någonting eller åker hem tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".