Vanligare med bidragsfusk mot Försäkringskassan

Bidragsfusk upptäcks allt oftare av Försäkringskassan i Västmanland. Kassan startade 2005 en särskild kontrollgrupp, och den har hittills gjort 230 polisanmälningar om bidragsfusk. Juristen Anita Leal, från kontrollgruppen, säger att de har upptäckt mycket mer fusk än väntat.

I oktober 2005 startade Försäkringskassan kontrollgruppen som består av sju personer. Målet har varit att upptäcka fusk som man inte tidigare hunnit utreda och ett samarbete har byggts upp med andra myndigheter som Polisen, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

Många polisanmälningar
Hittills har kontrollgruppen gjort 230 polisanmälningar om bidragsfusk i länet och till årets slut räknar man med att ha krävt tillbaka 8 miljoner kronor som betalats ut felaktigt. Oftast handlar det om bidragsfusk på några tusenlappar, men man har också upptäckt flera fall där det rör sig om mycket pengar.

Kräver in pengar
Försäkringskassan kräver nu en man i länet på 276 000 kronor, eftersom mannen trots sjukersättning drev en MC- och mopedfirma på heltid under tre års tid. Och en kvinna ska betala tillbaka 170 000 kronor som hon fått i bostadstillägg. Hon har enligt försäkringskassan meddelat felaktiga uppgifter om hyra och bostadsyta och inte berättat att hon levt som sambo i flera år. Och Anita Leal tror att det kommer att bli vanligare att fusk, som rör sig om stora pengar, upptäcks.