Kylan smälter is på Västeråsfjärden

Den stränga kylan gör att Kraftvärmeverket i Västerås just nu kör med full kapacitet på samtliga turbiner och säljer el för 12 miljoner om dygnet.
Man har till och med tvingats dra igång det gamla oljekraftverket. Samtidigt kör man ut varmvatten i Mälaren och det gör isen riskabel. Just nu är det en vak vid den nordvästra delen av Västeråsfjärden, mellan Kraftvärmeverket och hamnen. - Jag är orolig för att folk ska gå ut där utan att känna till förhållandena. Snötäcket är ju en fara, man ser ju inte hur isen ser ut, den blir bara tunn därunder, och det är lätt att gå igenom, säger Rejo Pennanen, som har jobbat på Kraftvärmeverket sedan 60-talet. Han har upplevt den här situationen tidigare - att man kör anläggningen för fullt för att kunna sälja el medan fjärrvärmebehovet redan är tillfredsställt. Sverige importerar just nu stora mängder el från utlandet för att klara behovet av ström nu när landet drabbats av extrem kyla. Den här elbristen innebär samtidigt att elpriserna går upp och dagspriset på en megavatt ligger idag på 1000 kronor. Detta utnyttjar kraftvärmeverket i Västerås som nu kör med full kapacitet på samtliga turbiner och säljer el för 12 miljoner om dygnet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".