Sjöräddningen satsar på Mälarens miljö

Sjöräddningssällskapet satsar på miljön i Mälaren. Med ett så kallat miljöräddningssläp kommer man att kunna begränsa spridningen av oljeutsläpp.

- Att det kommer att ske oljeutsläpp det vet vi, det enda vi kan hoppas på är att vi kan vara snabbt på plats och begränsa dem, säger Anders Jönsson, projektansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som hittills jobbat med att rädda liv till sjöss, men som nu ska man alltså även satsa på miljöräddning, främst när det gäller oljeutsläpp.

Tack vare en donation på tre miljoner kronor från oljebolaget Nynas kommer 20 räddningsstationer i Sverige att utrustas med så kallade miljöräddningssläp. Ett av dem kommer att placeras i Mälaren på Munsö.

Miljöräddningssläpet fungerar så att vid ett oljeutsläpp så åker en båt ut med släpet efter sig. Sedan släpper man ut ett slags staket runt utsläppet som hindrar oljan från att spridas. På så vis underlättar man även saneringen.

På högst 30 minuter ska släpet vara på plats vid utsläppet, och just snabbheten är något som Anders Jönsson betonar:

- Är man framme tidigt och begränsar oljeutsläppet så kan man rädda väldigt mycket för väldigt lite pengar. Och just att vara snabba är hela vårt koncept.