Kvinnliga studenter mår sämre än manliga

Fler kvinnliga än manliga studenter söker hjälp hos Studenthälsan - och en anledning kan vara att kvinnor ställer högre krav på sig själva än vad män gör.
- Kvinnor känner sig ofta mer stressade och pressade i sina studier, säger Gunnel Lundin, verksamhetsansvarig för Studenthälsan vid Mälardalens Högskola. Huvudorsaken bakom att man söker hjälp hos Studenthälsan är, enligt Gunnel Lundin, sammankopplad med mental ohälsa. Det är inte ovanligt med panikångest inför en tenta eller problem med relationer på den nya ort som man ofta har flyttat till. Ofta behöver studenterna hjälp med att bli sjukskrivna för att få studieuppehåll. - För att komma tillrätta med problemen är det viktigt att man lyssnar mer på studenterna, och ser till hela människan - inte bara studieresultaten, säger Gunnel Lundin. Att de kvinnliga studenterna är överrepresenterade på Studenthälsan tror hon beror på att kvinnor ofta ställer väldigt höga krav på sig själva. - Kvinnor känner ofta att de måste vara dubbelt så duktiga. Det är inget fenomen som bara är riktat mot högskolan; det är ett samhällsfenomen, säger Gunnel Lundin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista