Enad front i handikapprörelsen

För första gången i historien har samtliga handikapporganisationer i Hallstahammar gått samman och bildat enad front.

I veckan startades ett samarbetsråd och vid fredagens Kommunala Handikappråd presenterades ett gemensamt motförslag till det kommunens tjänstemän tagit fram när det gäller nya färdtjänstregler.

Att göra gemensam sak ger en större politisk tyngd, tror Håkan Freijd, talesman för Handikapprörelsen i Halllstahammar.

- Ja det är jag helt övertygad om att det gör, vi är ett tiotal föreningar som representerar många hundra medlemmar, så att det är jag helt övertygad om att man måste titta på våra förslag och synpunkter väldigt noga i den politiska hanteringen.

Det första gemensamma förslaget handlar om de nya färdtjänstreglerna, som ska behandlas i Socialnämnden om ett par veckor. Till exempel vänder sig Handikapprörelsen mot att priset för en tur och returresa ska höjas från 40 till 60 kronor.

- Vi ser en politisk inriktning i det här som vi tycker är felaktig, därför att udden riktas mot de som har omfattande funktionshinder och ofta inte har några andra möjligheter i sitt resande, för övriga finns det mycket bra bussar, som också för närvarande är gratis, säger Håkan Freijd.

Han talar också om att kommunens tjänstemän även föreslår begränsningar av färdtjänsttiden, så att man bara kan åka mellan klockan sex på morgonen och tio på kvällen.

- Alltså hur gör man i fullmäktige då om man har ledamöter med funktionshinder, ska mötet alltid avslutas klockan halv tio, eller tänker man fortsätta att köra besluten när de här ledamöterna har lämnat lokalen?

Nu är frågan hur betydelsefull en enad handikapprörelse kan bli. Birgit Henriksson är moderat ledamot i Socialnämnden.

- Ja det får vi se, därför att i Socialnämnden ska man sen samanväga frågor, för det är många andra som också står enade och kommer med sina förslag och sina krav, men det är klart att det väger tungt.