Kylan är dyr för villaägare

Samtidigt som priset på el har chockhöjts, har kylan slagit till på allvar. Det kommer att märkas på elräkningen, särskilt för villaägare med eluppvärmda hus.
Veronica och Johan Moberg bor på Billsta i Västerås, ett bostadsområde där alla villor är eluppvärmda. Deras elräkning är redan nu ganska hög. - Vi betalar mellan 1 900 och 2 000 kronor i månaden. Nu går vårt avtal ut i slutet av januari, och då kommer elräkningen att öka till cirka 3 200 kronor per månad. Det är en ganska rejäl höjning, säger Johan Moberg. - Men vi lever precis som vanligt. Tvättmaskinen går hela dagarna, och vi använder motorvärmare till bilen för att den ska vara varm och skön. Vi kan säkert göra mycket för att sänka våra elkostnader, tror Johan Moberg. Familjen Mobergs granne, Bosse Sandberg, är ingenjör hos elleverantören Mälarenergi. Han bor alltså själv i ett eluppvärmt hus, och sparar el framför allt genom att dra ner värmen inomhus. - Att sänka temperaturen med en enda grad sparar ungefär sex procent elström. Att släcka lamporna är det däremot ingen vits med, eftersom lampor drar lite ström och dessutom ger värme, tycker Bosse Sandström, som själv har lamporna tända som vanligt hemma. Enligt honom märks det bara marginellt på elräkningen att dra ner på TV-tittandet. - Nej, den stora besparingen gör man i tvättstugan. Tvättmaskiner, torktumlare och framförallt torkskåp drar massor av ström. Strykjärnet är också en riktig eltjuv, säger Bosse Sandström till P4 Västmanland. Familjen Moberg tror att de skulle kunna dra ner på sina elkostnader. - Vi kan absolut spara in på tvättandet, och spara ihop större tvätthögar. Sluta med ''skvätttvättandet'' och tvätta mer sällan, säger Veronica Moberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".