"Mördarsniglarna" far illa av kylan

En fördel med kylan kan vara att vi förskonas från "mördarsniglar" i våra trädgårdar i sommar. Men glädjen är i så fall tillfällig.
Den första spanska skogssnigeln - även kallad mördarsnigeln - iakttogs för första gången i Sverige år 1975. Sedan dess har den förökat sig i miljoner och åter miljoner individer och är spridd från södra Sverige upp till i höjd med Dalarna och utmed Norrlandskusten. Den bistra kylan är besvärlig för mördarsniglarna. Sniglarna övervintrar i jordhålor mellan tio och tjugo centimeter under marken, och når tjälen så djupt stryker många mördarsniglar med. Men den naturliga urvalsmetoden gör att de härdigaste och tåligaste överlever och blir ännu kyltåligare, något som de i generna bär vidare till kommande generationer av glupska mördarsniglar. - Mördarsnigeln har kommit för att stanna. Den blir vi inte av med i första taget, säger Ted von Proschwitz, snigelforskare och zoologidoktor på Naturhistoriska muséet i Göteborg, till TT.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".