Övergångsställen tas bort - för att öka säkerheten

Fotgängare som korsar vägen på övergångsställen invaggas i falsk trygghet. Det menar Vägverket och arbetar nu med att öka säkerheten genom att ta bort övergångsställen.

Men någon undersökning över hur det har gått på de ställen där övergångsställen tagits bort har inte gjorts.

- Nej, det har inte gjorts någon sådan undersökning för att se vad har hänt på de övergångsställen som togs bort i samband med den här lagändringen år 2000, säger Thomas Lekander som är olycksanalytiker på Vägverket.

De övergångsställen som blir kvar har man försökt förbättra, måla dit nya ränder i körbanan, på vissa håll har man sänkt hastigheten till 30 km/h och här och var även satt upp trafikljus.

Men där övergångsställena tagits bort är det inte alltid så genomtänkt. Joakim Rudklint, trafikansvarig i Heby kommun, minns hur det var då en rad övergångsställen togs bort i Malmö, där han bodde tidigare.

- Jag vet ju precis hur det var när man tog bort övergångsställen i Malmö, det var ju hårt trafikerade vägar med kanske 4 eller 2-filiga vägar och där har det hänt olyckor, det vet jag ju om.

- Det som har varit gällande i Sverige på senare tid är ju att ta bort övergångsställen så att man inte invaggas i falsk säkerhet, säger Joakim Rudklint.

Men på Vägverket tycker man att det säkrare att korsa gatan utan övergångsställen.

- Vid normal övergång över gatan där det inte finns övergångsställe där ser man sig för, där är man extra mer vaksam, betydligt mer vaksam än om du passerar på ett övergångsställe, säger olycksanalytikern Thomas Lekande.

Julia Eliasson som bor i Heby, där flera övergångsställen inom kort kommer att ta bort är förvånad.

- Jag tycker att det är helt fel, jag förstår inte hur man tänker. Jag har två barn, varav en är 5 år så jag brukar säga till min flicka att gå över gatan bara på övergångsställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".