Lurade banken på halv miljon

En 44-årig man har åtalats för två fall av grovt bedrägeri mot Sala Sparbank. Enligt åklagaren har mannen lyckats lura till sig totalt 470 000 kronor.
Det var i början av oktober år 2001 som mannen besökte de två bankkontoren i Sala och Heby. Där lyckades han lura till sig både kontanter och postväxlar genom att utge sig för att vara firmatecknare för ett handelsbolag i Arboga, och därigenom ha rätt att disponera bolagets bankkonto. Bedrägerierna lyckades, trots att båda kassörskorna uppger att de ringde till Sparbanken i Köping för att kontrollera att mannen verkligen hade rätt att ta ut pengar från kontot. Den 44-årige mannen, hemmahörande i Karlstad, visade enligt kassörskan i Sala upp ID-handlingar för att styrka sin identitet. Åklagaren anser i stämningsansökan att bedrägerierna är grova, eftersom mannen kommit över så mycket pengar - 270 000 kronor från kontoret i Heby och 200 000 kronor från kontoret i Sala. Som bevisning åberopar åklagaren vittnesförhör med de båda bankkassörskorna, och dessutom uttagsblanketter, postväxelbeställningar och postväxlar, där den åtalade mannens fingeravtryck har hittats. Skulle mannen dömas för grovt bedrägeri kan han dömas till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Sala Sparbank yrkar för sin del skadestånd med det belopp mannen lurat till sig - totalt 470 000 kronor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".