Hör upp du föräldraledige - Vet du dina rättigheter?

Just nu pågår jämställdhetsombudsmannens (Jämo) barnvagnskampanj på flera håll i landet, så även i Västerås.

På centralstationen står en barnvagn full med information om vilka rättigheter man har som föräldraledig.

Kirsten Brogaard, sakkunnig i jämställdhetsfrågor på länsstyrelsen i Västerås, är en av dom som delar ut information till stressade morgonresenärer. Hon berättar hur föräldralediga missgynnas av sina arbetsgivare idag.

- Det kan handla om att du inte får en befordran fast det är din tur, att du inte hänger med lönemässigt eller att du inte får kompetensutveckling. I värsta fall kan du även bli uppsagd under din föräldraledighet, säger hon till P4 Västmanland.

Barnvagnskampanjen bottnar i en ny lag som kom i juli 2006. Lagen handlar om att föräldrar inte får missgynnas när de är föräldralediga eller hemma med sjuka barn upp till dess att barnen är 12 år.

Lagen kom till för att Jämo fick många anmälningar från framför allt föräldralediga mammor som ansåg att de missgynnats av sin arbetsgivare just för att de var föräldralediga.

Annars tycker Kirsten Brogaard att föräldralediga allt för ofta accepterar att bli orättvist behandlade i Sverige.

- Det är möjligt att vi inte är medvetna om våra rättigheter. Vi ta nästan för givet att man ska få vara lite missgynnad när man är hemma. Man kanske inte ska få samma löneökning och finner sig i det, menar hon.

- Det är jättebra att man går ut och informerar om det här. Det är verkligen en jämställdhetsfråga, eftersom det till 80 procent är kvinnorna som är föräldralediga, säger Kirsten Brogaard.