Stor studie om hjärtinfarkter hos kvinnor klar

Tre av fyra hjärtinfarkter hos kvinnor skulle kunna undvikas om alla hade en hälsosam livsstil, med rätt kost och motion. Det visar en mycket stor svensk studie som gjorts på kvinnor i Västmanland och Uppsala.

25 000 kvinnor från Uppsala och Västmanlands län har följts i tio år och sambandet mellan livsstil och hälsa är mycket starkt. Flera faktorer minskar risken för hjärtinfarkt. Man kan äta mycket grönsaker, fullkorn, fisk och bönor. Två frukter och fyra portioner grönsaker varje dag visar också positiv effekt. Klarar man att följa de här båda sakerna minskar risken för hjärtinfarkt med 57 procent. Men det finns ytterligare saker att göra, t ex motion som en promenad eller cykling 40 minuter om dagen och träna mer ordentligt en timme i veckan.

Rökning och tjock mage ökar risken för hjärtinfarkt
Undviker du att röka och håller fettet på magen nere minskar risken för hjärtinfarkt med över nittio procent. Det här är den första svenska studien av det här slaget, och ännu en gång bekräftas hur mycket man själv kan göra för att behålla hälsan, säger forskaren Agneta Åkesson på Karolinska Institutet, som gjort studien.

- Jag tror att det är viktigt att det finns information om hur mycket man kan göra själv för att minska risken för att drabbas av hjärt- kärlsjukdom, säger hon.