Hårdare krav på simkunnighet i skolan

En elev i femman ska efter femte klass kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg. Kravet, som gäller sen drygt en månad tillbaka, ska nu skrivas in i grundskolans kursplan.

Sedan den 1 september ställs hårdare krav på landets skolor om att lära ut simkunnighet till eleverna. När en elev går ut femte klass ska de kunna simma 200 meter varav 50 på rygg. Att de mer preciserade kraven nu skrivs in i grundskolans kursplan är positivt, tycker Jan Olsson, generalsekreterare i Svenska simförbundet. De har länge varnat för att simkunnigheten bland grundskoleelever försämrats de senaste åren.

- Det som jag tycker är viktigt nu är att kommunerna tar sitt ansvar så att skolorna får förutsättningar att erbjuda simundervisning, säger Jan Olsson till P4 Västmanland. Det här är ju inget nytt mål, utan ett förtydligat mål. En del kommuner har inte ens satt några mål med simkunnigheten, andras mål är bristfälliga och leder till att eleverna inte lär sig simma ordentligt, fortsätter han.

Båtvett och isvett också viktigare
Tidigare krävde skolverket bara att eleverna ska kunna simma, inte hur långt. Nu kräver man också att eleverna, förutom att kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg, även ska ha grundläggande kunskaper om bad-, båt- och isvett när de går ut femte klass. De ska även kunna hantera nödsituationer vid vattnet, men simförbundet vill att eleverna ska kunnadet här redan i trean. Annars är risken stor att de som fortfarande inte kan simma 200 meter i femman, slutar simma helt i sexan för att de inte vill erkänna för kompisarna att de inte kan.

Föräldrar kan känna sig trygga
Robin Jonsson är badvakt och simlärare på Kristiansborgsbadet i Västerås. Han gillar de nya reglerna:

- Jag tycker att det är riktigt bra, nu kan ju föräldrarna känna sig trygga, de vet att deras barn klarar att simma 200 meter. Det är ju också bra att de vet hur de ska bete sig om det händer nåt vid en badplats eller i ett badhus, tycker han.

I vattnet på Kristiansborgsbadet plaskar Emelie Nissfolk och Filip Bengtsson från Rönnbyskolan omkring. De gillar också de nya kraven på skolorna.

- Det är bra för då kan man lära sig att rädda folk som håller på att drunkna, säger de båda till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".