Skiftarbete orsakar sjukdomar

Att ha oregelbundna arbetstider och att jobba i skift kan medföra många olika sjukdomar.

Det kom intensivvårdssjuksköterskorna Camilla Andersson och Gunilla Strand fram till i sin C-uppsats.

Uppsatsen tar upp hälsa och trötthet hos skiftarbetande intensivvårdsjuksköterskor.

Under tisdagen föreläste författarna på Mälardalens högskola i samband med en utbildningsdag som anordnades av nätverket Sömn och Hälsa.

Trötthet, ökad risk för kärlsjukdomar, diabetes och övervikt är några av problemen som personer som jobbar i skift kan stöta på.

Enligt Camilla Andersson finns det ofta en rädsla hos vårdpersonal att göra fel på grund av tröttheten.

- När man är där framåt fyra på morgonkvisten och det kommer in en akut patient får man ibland tänka till två gånger så man verkligen har räknat alla mediciner rätt och att man gör rätt saker mot patienten. Tröttheten gör ju att risken för att man gör fel blir större.

Men det finns tips och råd för att må bättre. Maten är en viktig del. Under natten bör man äta energifattig kost eftersom man då har låg ämnesomsättning. Man bör även tänka på att äta regelbundet, att man till exempel äter frukost innan man går och lägger sig om man jobbat natt. Tuppluren är också viktig för skiftarbetaren.

- Det har framkommit att den är mycket effektiv. Speciellt på natten om man kan ta en liten tupplur på 20 minuter så återhämtar man sig mycket snabbare. Det är viktigt att lyssna på sin kropp. Har man jobbat natt i väldigt många år och känner sig mer och mer trött är det kanske dags att sluta, säger Gunilla Strand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".