Landstingsfullmäktige blir TV

Nu satsar landstinget på att få oss västmanlänningar att bli mer engagerade i den politiska debatten. Det genom att börja sända fullmäktigemöten på Internet och i Västerås lokal-TV.

- Det är första gången det här och det är klart att visst är det premiärnerver. Det självklart är det så, säger Stefan Johanson som är moderat ordförande i landstingsfullmäktige.

Att västmanlänningar på det här sättet får lättare att följa debatterna ställer också större krav på politikerna, tror Stefan Johanson.

- Det ställer större krav på alla ledamöter. Det ställer större krav på mig som ordförande att tala på ett sätt som gör det här många gånger lite komplicerade fackspråket mer begripligt. Man får skärpa sig helt enkelt, säger Stefan Johanson.

Sändningarna som sköts av ett inhyrt bolag kostar skattebetalarna omkring 160 000 kronor under ett år. Stefan Johansson, menar att det är väl satsade pengar:

- Kan den här förhållandevis enkla insatsen bidra till att öka västmanlänningars aktivitet kring landstingsfrågor så är det ju väldigt, väldigt bra det här.

De väljare som P4 Västmanland verkar inte vara alltför exalterade. Såhär svarar några av dem på frågan om de kommer titta.

- Nej, det kommer jag inte att göra för jag har inte stort förtroende för de där politikerna säger hon.

- Jag är inte intresserad av sådant där så det får de andra sköta om, säger en man.

En ung kvinna tycker tvärtemot att sändningarna är bra.

- Jag funderade på att titta men jag vet inte om jag kommer att ha tid. Men jag tycker att det är en bra idé för att just det här med att vi har demokrati i Sverige och att vi ska kunna följa vad våra politiker, våra folkvalda politiker gör och vad de arbetar med och vilka beslut som tas. Jag tycker absolut att vi ska få möjlighet att följa dem, säger hon.

Landstingsfullmäktiges möten kan ses via internet både direkt och efteråt via landstingets hemsida: www.ltv.se. Öppna kanalen i Västerås sänder möten dagen efter i kabel-TV-nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista