Salberga fängelset till salu?

Sala kommun vill sälja det nya fängelset, som invigdes officiellt så sent som i augusti. De styrande i Sala menar att pengarna behövs för att betala andra investeringar i kommunen, men oppositionen är kritisk.

Via bolaget Salberga Fastighetsförvaltning AB äger Sala kommun fängelsebyggnaderna. De hyrs ut till kriminalvården, hyreskontraktet som skrivits löper 25 år. Men den politiska majoriteten i kommunen vill alltså sälja. Pengarna behövs till annat, säger det centerpartistiska kommunalrådet Carola Gunnarsson:

- Vi gör väldigt stora investeringar just nu inom köken, både inom förskolor, skolor och äldreboenden. Vi gör stora satsningar på byggande av förskolor, vi bygger om och bygger till skolor och vi har en förestående stor satsning inom äldreboenden framför oss, säger Carola Gunnarsson.

Hon säger att kommunens huvudändamål aldrig varit att vara fastighetsförvaltare, utan att det viktiga var att få bygget av fängelset till Sala. Men försäljningsplanerna får kritik från oppositionen. Socialdemokraten Tommy Johansson tycker att idén är märklig:

- Utifrån det kontrakt som finns med kriminalvården så kan vi se att bolaget kommer att få en intäkt, en ren vinst på ungefär fem miljoner om året i 25 år, säger Tommy Johansson. Vi tycker att det är väldigt bra och vi tror inte att andra intressenter kommer att vilja ge den summan för att köpa vårt fängelse, utan då handlar det om betydligt mindre pengar. Vi vet ju att det är bättre att ha en långsiktig intäkt än en engångsintäkt, som just nu i och för sig behövs, säger Tommy Johansson.

Carola Gunnarsson säger att frågan om en försäljning kommer att skötas som ett separat ärende, utanför budgetfrågan. Hon räknar med ett politiskt beslut före årsskiftet och att affären ska bli klar under nästa år, men vad fängelset kommer att kosta vill hon inte gå in på:

- Idag vill jag inte kommentera summor, säger hon till P4 Västmanland.