ABB-aktien steg kraftigt på börsen

ABB-aktien blev under torsdagen ungefär fyra procent mer värd på Stockholmsbörsen, sedan koncernen redovisade en kanske rekord-stor vinst under årets tredje kvartal. Vinsten blev drygt 1 miljard dollar eller motsvarande 6,5 miljarder kronor, mer än 2 miljarder kronor mer än under tredje kvartalet ifjol. ”Ett bra kvitto”, säger Sverigechefen Sten Jakobsson om värdeökningen på aktien.

- Vi har ju haft en kraftig uppgång hela det här året så att det fastställer ju att vi gör ett bra tycker jag, säger Sten Jakobsson.

Vinsten tredje kvartalet beror på två saker, säger Sten Jakobsson. Det ena är att konjunkturen är god och att ABB befinner sig i en del av marknaden som har extra bra tillväxt. Kraftsektorn växer; i den rikare världen genom efterfrågan på förnyelsebar energi som vindkraft och på stabilare nät, och i den fattigare för att både industrin och hushållen förbrukar mer energi, säger Jakobsson.

Sedan tillkommer efterfrågan på stål, olja och gas som också gynnar ABB, och vid sidan av den gynnsamma marknaden pekar dess Sverigechef på en omstrukturering som koncernen gjorde mellan 2002 och 2004.

Jobben inom ABB Sverige är säkrade och företaget rekryterar för närvarande ungefär 800 medarbetare per år, framför allt tekniker på högskolenivå, men också monterare, säger Sten Jakobsson:

– Och det är de mest kvalificerade vi är ute efter och där är konkurrensen ganska stark så vi lägger ner rätt mycket jobb på att skaffa oss de medarbetarna, och attrahera de yrkesgrupper som vi vill jobba med.

Vilken kompetens ser du en ökad efterfrågan på inom ABB?

– Elektriska, mekaniska konstruktörer, projektledare och säljare. Det är väldigt mycket det vi jobbar med. Vi har ju fokuserat på att jobba med slutmontering; utveckla, montera, prova och marknadsföra produkter medan vi har valt att lägga förädling av komponenter hos underleverantörer i östra Europa, Asien och i vissa fall på hemmamarknaden.

Kommer ni att få all den kompetens ni behöver?

- Ja, det tror jag. Jag tror att vi kan hantera behovet av kompetens. Vi kommer att kunna rekrytera ... vi är rätt så attraktiva som arbetsgivare tack vare vår internationella struktur och den teknikfront som vi har. Tekniskt utbildade ungdomar attraheras rätt mycket av ABB så fortfarande har vi en gynnsam situation. Sedan utnyttjar vi faktiskt våra kolleger i Indien och Kina ... och där är det betydligt bättre tillgång på tekniker.

Stockholmsbörsen OMX utreder ju nu möjligheten att avskaffa kravet på kvartalsrapportering, vad tycker du?

- Jag tycker att kvartalsrapporteringen i de större koncernerna är en bra del. Vi följer ju själva internt det här varje månad och att vi skulle rapportera om det per kvartal tycker jag är fullt ok. Sedan tycker jag inte att man får ha någon hysteri kring kvartalsrapporteringen, att en tillfällig pendling om den kan förklaras på ett bra sätt inte ska innebära någon katastrof för kursen. Har man litet is i magen kan ju faktiskt vi på företagen också leva med att kursen går litet upp och ned, svarar Sten Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista