Kommunalråd från Sala till Sydkorea

På söndag inleds den andra världsomspännande kongressen för kommuner och regioner. Kongressen hålls i Sydkorea, och Sverige representeras av bland andra Salas kommunalråd Carola Gunnarsson (c), som är vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

Carola är en av över 1 500 lokala politiker från hela världen som träffas under fyra dagar. Carola Gunnarsson ser kongressen som en unik möjlighet att träffa kommunala företrädare från andra delar av världen. Hon reser till Sydkorea i sin roll som vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

Kongressen arrangeras av United Cities and Local Governments, UCLG. Det är kommunernas och regionernas världsorganisation, som arbetar för att stärka den lokala nivåns status kontra FN och Världsbanken. Förutom klimatfrågor står också samhällsutvecklingen på agendan, bland annat hur decentralisering kan bidra till en bättre värld. Carola Gunnarsson menar att allt mer av kommunernas verksamheter påverkas av beslut i vår omvärld:

- Tittar vi på en vanlig föredragningslista till ett kommunfullmäktige i några av våra kommuner så är det ungefär 65 procent av ärendena som har direkt eller indirekt koppling till beslut i EU, säger Carola Gunnarsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista