Internet underlättar kontakt med vårdmottagningar

Internet har öppnat möjligheter att komma i kontakt med vården på ett smidigare sätt.

Istället för att komma ihåg telefontider eller vänta i telefonkö kan patiener på 15 mottagningar i länet använda datorn för att t ex förnya recept, och snart blir det här möjligt på ännu fler mottagningar.

Familjeläkarmottagningen Hemdal i Västerås har varit en av de första med den här möjlighten och det har fungerat bra, säger avdelningschef Eva Lundqvist.

-Det har fungerat jättebra. Det är ju lätt, man kan ju sitta hemma vid sin dator och skicka in en beställning på ett recept på en medicin, som man har ätit tidgare då förstås. Det är ju ingen ny medicin man ska börja med. Så många sitter hemma på kvällen och skickar iväg det här. Och sedan svarar vi ju patienten när receptet är skickat till apoteket. Vi kan ju också skicka en motfråga om den, om det är någon fundering. Patienten kan också ställa en fråga till doktorn och få ett svar om det finns någon fundering kring medicinen, säger Eva Lundqvist.

Idag finns möjligeheten att förnya recept och hjälpmedel, beställa tid eller kanske få rådgivning på 15 mottagningar i Västmanland. Förutom på Hemdal även familjeläkarmottagningar i Kolsva och Sala Väsby, på kirurgmottagningen och flera specialistmottagningar t ex allergimottagning barn. I november införs den här möjligheten även hos Sala Norra familjeläkarmottagning och familjeläkarmottagningarna i Hallstahammar och på Bäckby i Västerås.

För att ansluta sig till tjänsten krävs bara att patienten skaffar ett så kallat konto men på familjeläkaramottagningen Hemdal där tjänsten funnits i ett år har hittils bara tre procent av patienterna anslutit sig till tjänsten. Men avdelingschefen Eva Lundqvist tror att det blir fler när de upptäcker fördelarna.

-Vi gör det ju framförallt för att vi ska vara mer tillgängliga för patienterna och det finns ju ett önskemål att man ska kunna använda sig av webben mer. Vi ser ju att våra ungdomar andvänder det jättemycket så vi kan ju tänka oss att i framitden så kommer ju det här öka ännu mer tror jag, säger Eva Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".