Farhågor kring Förbifart Sala

Bygget av Förbifart Sala pågår för fullt. Den nya vägsträckningen av riksväg 56 och 70 förbi Sala kommer att minska trafikproblemen inne i staden vid helger och lov. Men nu finns en oro att problemen med trafikstockningar inte är lösta, utan bara flyttas.

”Proppen” i Sala är ett välkänt fenomen. När stockholmarna ska till dalafjällen bildas långa köer genom staden.

Den nya förbifarten i Sala ska råda bot på det, men nu befarar kommunpolitiker att problemen bara flyttas en bit norrut.

För när förbifarten ansluter till riksväg 70, norr om Broddbo, är vägen lika smal igen i 18 kilometer, fram till Brovallen på Dalasidan. Den vägsträckan ska visserligen också byggas om, men den blir inte så bred som politikerna vill.

Agneta Thörnqvist (s) är kommunalråd i Avesta kommun:

- Det vi befarar nu är ju att när man kommer till länsgränsen då kommer det att bli en 1+1-väg fram till förbifart Sala, och då blir det ju en ny propp, säger hon till P4 Västmanland.

Vägverket har inte ens börjat utreda hur sträckan ska se ut efter ombyggnaden.

Projektledare Frida Scherdén på Vägverkets region Mälardalen säger ändå att det handlar om en så kallad mötesfri landsväg, det Agneta Thörnqvist kallar 1+1-väg. Det är en väg med ett körfält i vardera riktningen, med mitträcke emellan, med vissa omkörningsstäckor.

Frida Scherdén säger att det bitvis kommer att bara vara ett körfält åt vardera håll, men att det även kan bli sträckor med två körfält på varje sida mitträcket.

Men från dalakommunerna Avesta, Falun, Borlänge, Säter och Hedemora finns ändå oron för trafikproblem kvar och kommunerna har nu skickat en gemensam skrivelse till Vägverkets generaldirektör.

Även i Sala finns oron.

- Det finns ju en stor risk att människor som ska upp mot Dalarna inte bara åker förbi Sala, utan kanske åker förbi hela Västmanland, att den stora genomfarten mot Dalarna kommer att gå via Uppsala och Enköping, säger oppositionsrådet Tommy Johansson (s).

Han ironiserar och säger att Sala kommun kanske får sätta ett landmärke i Uppsala, för att locka bilisterna till Sala.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".