Järnvägsstationen i Köping, ett av de resmål där man inte får hjälp av ledsagarservice.

Vågspel för funktionshindrade att resa med tåg och buss

Det kan vara svårt att åka buss och tåg om man är funktionshindrad, men en ny satsning av Banverket och Vägverket är tänkt att göra det lättare.

Jenny Klintberg i Munktorp är synskadad. När hon ska ta tåget från Köping vet hon inte om hon kommer att hinna med; det finns nämligen ingen ledsagarservice i Köping som hjälper henne av och på.

- Först får man ringa och boka biljetter och sedan får man ringa till kundtjänst och boka ledsagare. Då får man tala om var och när man ska resa, så bokar de in.

- Varför det inte fungerar, det vet inte jag, men nio gånger av tio står det ingen och möter mig på stationen, berättar hon för P4 Västmanland.

Problemen i Köping är inte unika i Västmanland. I Sala, exempelvis, är det tänkt att synskadade resenärer ska bli mötta av en taxi som hjälper dem att komma av och på tågen och vidare från stationen.

Men det fungerar inte. Folk som kommit dit mitt i natten har blivit stående ensamma på stationen utan att kunna få hjälp.

Det är SJ som ska se till att anställda tågvärdar eller konduktörer hjälper de synskadade av och på. Laila Berkhan på SJ, säger att det är SJ:s ansvar att tågen är tillgängliga även för funktionshindrade, men att man inte kan ha ledsagarservice på alla stationer.

Men nu har Banverket och Vägverket gått ihop i ett gemensamt projekt, kallat ”Koll framåt”, för att funktionshindrade ska kunna åka tåg och buss lika lätt som alla andra i landet.

Projektet ligger i tiden. EU har just klubbat igenom en ny lag som kräver bättre service åt funktionshindrade i kollektivtrafiken.

- Målet med projektet är ju att vi ska åtgärda så mycket som möjligt i den fysiska miljön så att funktionshindrade ska kunna resa själva, säger Karin Malmqvist, planeringsarkitekt på Vägverket.

- Men vi vet också att det lång tid framöver kommer att vara svårt för många funktionshindrade att resa kollektivt. Men för dem ska vi se till att det finns ett fungerande system så att man kan få den hjälp man behöver på tåg och busstationer, säger Karin Malmqvist till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".