Fler inte färre fritidsgårdar i Västerås

Västerås stad har gått emot trenden och startat fler fritidsgårdar under de senaste tio åren, från 15 till 18 stycken. Den nationella trenden är annars att landet har fått färre fritidsgårdar.

Samtidigt har Västerås utvecklat verksamheten genom att t ex integrera 10-12-åringar i den, och en av de fritidsgårdarna som gjort det är den på Önsta-Gryta.

Vad tycker då ett par mellanstadieelver är kul med Önsta-Gryta fritidsgård?

- Det är Playstation, biljard och pingis ... nästan allting är roligt här, säger pingisspelande Erik.

- Det är kul här ... man kan göra mycket saker, spela spel och så har vi har en tjejgrupp. Det finns inget dåligt, säger Nathalie.

All personal med något undantag jobbar både dag- och kvällstid.

– Det finns bara fördelar med att få barnen i årskurs fyra och följa dem upp i 18-årsåldern, säger fritidspedagogen Lena Martinsson och fortsätter:

– Framför allt får man ju en annan familjekontakt. Det blir både skola, fritidsgårdspersonal och föräldrar som jobbar tillsammans.

På Önsta-Gryta fritidsgård kommer 10-12-åringarna på dagtid och 13-18-åringarna på kvällstid men de möts i något som skulle kunna liknas vid ett faddersystem, säger gårdens chef Torbjörn Berggren:

– Till exempel när vi ska ha ett klubbdisko, säger han.

Berggren lyfter fram vinsten i att barnen lär känna personalen mycket tidigare än de hade gjort om Önsta-Gryta bara hade varit fritidsgård - men förutsätter inte tryggheten att man har låg personalomsättning?

– Personalomsättningen här på Önsta-Gryta har inte varit särskilt stor, svarar Torbjörn Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".