Kommunhuset i Skinnskatteberg, där det råder enighet om budgeten.

Enighet om budgeten i Skinnskatteberg

Enighet - det är ledordet i Skinnskattebergs kommuns budgetarbete inför nästa år. Det råder stor politisk enighet om hur kommunens cirka 200 miljoner stora pengapåse ska fördelas, och det råder även enighet om att budgeten nu måste hållas.

Historiskt sett har Skinnskattebergs budget haft röda siffror vid årets slut, enligt kommunalrådet Carina Sandor (fp). Hon hoppas att det inte ska bli så i slutet av år 2008.

Budgeten för 2008 innehåller i korthet oförändrad kommunalskatt, mer pengar till barn- och utbildningsnämnden och mindre till socialnämnden. Omfördelningen beror på att kommunen har 27 barn i kö inom barnomsorgen.

Men Carina Sandor räknar med att kommunen ändå ska klara sitt sociala arbete, trots minskad budget:

- Jag tror inte att det får särskilt stora konsekvenser om vi lyckas med vårt arbete att jobba förebyggande, att barn och ungdomar ska må bra och inte bli familjehemsplacerade, säger hon.

Oppositionen i kommunen är överens med majoriteten om de stora dragen i budgeten, men socialdemokraten Nils-Göran Wiberg säger att disciplin är ett krav för att budgeten ska hålla:

- Det är en svag budget i vissa avseenden. Det finns en risk med den här budgeten, och det viktiga under året blir att nämnder och styrelser håller sina ramar och inte överskrider budgeten.

- Det är någonting som vi måste stenhårt med under det här året, säger Nils-Göran Wiberg (s) til P4 Västmanland.

Vänsterns Fredrik Skog håller med, och han tror att 2008 blir ett avgörande år för Skinnskatteberg:

- Vi i Vänsterpartiet har ju gapat om det här i tio år, så att vi är vana att vara i opposition och skrika om att det inte går ihop.

- Jag hoppas att det ska göra det, det här året, för jag ser att chanserna för Skinnskatteberg att överleva de försvinner ju om vi inte lyckas med det, säger Fredrik Skog till P4 Västmanland.

Den 19 november klubbas budgeten i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".