Gift vid Sala silvergruva avskräcker inte

För första gången har hela området runt Sala Silvergruva undersökts och resultatet visar på stora föroreningar i marken. Sedan gruvdriften för flera hundra år sedan har det lagrats mängder av tungmetaller i marken. Men några personer som arbetar i området oroas inte.

Karin Samuelsson, miljöingenjör på Sala kommun, berättar att det framför allt är bly, kadmium och kvicksilver som hittats och att halterna är höga, framför allt i området kring företaget Sala Bly, Hyttan och Pråmån. Det området ligger intill det välkända Christina-schaktet.

Undersökningen tog mer än ett år

Markundersökningarna har pågått i mer än ett och ett halvt år och de visar att föroreningarna framförallt  finns i ytjorden, i Pråmåns kantsediment och i varphögar, det vill säga, stenhögar. Tungmetaller innebär en hälsorisk, men det innebär ingen fara för hälsan att vistas i området, försäkrar Karin Samuelsson.

Ingen oro

Inte heller de som dagligen jobbar i området är oroliga. Rune Andersén, som sedan 15 år driver en antikaffär, säger att han inte tänker så mycket på gifterna i marken. Roland Andersson är platschef för företaget Sala Bly. Han säger att han inte är orolig, eftersom hans personal arbetar inomhus. Hade de däremot arbetat utomhus hade han låtit de genomgå regelbundna hälsokontroller.

Sofi Andersson, marknadsförare för Sala Silvergruva, är lugn, eftersom hon menar att man i princip måste äta varpen för att få i sig farligt höga mängder tungmetaller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".