Liten (s)-seger i landstingsstyrelsen

Socialdemokraterna i Västmanland har vunnit en seger i landstingsstyrelsen när det gäller privatisering av vården i länet. Partiet fick igenom att landstingsfullmäktige måste godkänna de nya riktlinjerna.

Denise Bergström, socialdemokratiskt oppsitionråd är nöjd:

- Jag är glad att majoriteten ser att det här är viktigt, säger Denise Bergström till P4 Västmanland.

Landstingsmajoriteten vill ta fram nya riktlinjer för att privata ska kunna ta över viss vård, men socialdemokraterna menar att de nya riktlinjerna är ett steg i att sälja ut och privatisera inom sjukvården i Västmanland.

Riktlinjerna ledde till en hård debatt i landstingsstyrelsen under onsdagen, och resultatet blev alltså att förslaget om de nya riktlinjerna måste upp i fullmäktige i februari.

Enligt det ursprungliga förslaget skulle landstingsdirektör Jan Brithon få i uppdrag att ta fram nya riktlinjer, som sedan skulle gälla utan debatt i fullmäktige. Men nu hamnar riktlinjerna i offentlighetens ljus, vilket är bra, anser Denise Bergström.

- Ja, jag tycker att det här är en så stor principiell fråga, säger hon.

Denise Bergström hävdar att de nya riktlinjerna öppnar för avknoppning och utförsäljning av bland annat Centrallasarettet i Västerås, något som tillbakavisas av moderade landstingsrådet Magnus Edlund.

Men Denise Bergström vidhåller att det är det det handlar om.

- Tanken med de här riktlinjerna är ju att kunna privatisera sådant där vi inte har privata entrepenörer, och det är ju i länssjukvården. Det är ju framförallt den vård som till största delen ges på Centrallasarettet, så att för att få sådana här riktlinjer och kunna genomföra privatisering eller avknoppning, då är det ju den vården det handalr om, säger Denise Bergström till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".