Duva på en gravsten.

Gravskändning tungt för efterlevande

Det är inte alla som har respekt för gravar och kyrkogårdar; bland annat förekommer stölder och omkullvälta gravstenar.

”Brott mot griftefrid” inträffar varje år, något som känns svårt för de efterlevande.

Hittills har åtta incidenter anmälts i Västmanland i år. Totalt 14 gravstenar har välts omkull. Det har även stulits blommor, lyktor och andra gravdekorationer.

En av de drabbade är Berit Swanbom i Västerås. En gravlykta stals från hennes svärföräldrars grav.

- Det finns inte ord för det. Jag tycker det är alldeles förskräckligt. Det här är ett vilorum och en fridens plats, säger Berit Swanbom till P4 Västmanland.

På St Nicolai kyrkogård i Arboga har någon blivit vittne till hur tre personer i långa svarta rockar, med långt svart hår och målade ögon har vält en gravsten i februari i år.

- Man undrar vad som rör sig i huvudet på de här individerna. Det är tragiskt, säger Per Lindahl, kyrkogårdschef i Arboga.

Kriminalinspektör Nils-Åke Rönnmo vid Västeråspolisen anser inte brott mot griftefrid är vanliga, och menar att utredningar av den här typen av brott sällan leder någonstans eftersom det är svårt att hitta någon gärningsman.

- Men för den drabbade är det såklart oerhört smärtsamt, säger Nils-Åke Rönnmo till P4 Västmanland.

Enligt kyrkogårdschefen i Arboga, Per Lindahl, har det hänt att anhöriga själva agerat när polisen inte kan göra något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".