Sven Hillert möjlig biskop i Västerås

I går blev det klart vilka som har chansen att bli biskop när vår nuvarande biskop Claes-Bertil Ytterberg går i pension i vår. Två av de sex som valdes i provvalet i går, är västmanlänningar.

Den ena är domprosten i Västerås, Margarethe Isberg.

Den andra är också västeråsare och heter Sven Hillert.

Sven Hillert bor i Västerås, har varit präst i Medåker, Götlunda och Arboga. Han är numera rektor på pastoralinstitutet i Uppsala.

Vad innebär det då att vara Biskop?

- Det kan nog innebära många saker. Jag tänker att bidskopen är viktigt för att inspirera de som bor och de som jobbar på olika sätt i kyrkans sammanhang i stiftet. I kyrkan vill vi ju att ledare ska gå tillsammans med oss alla och det hoppas jag att en biskop också ska göra, säger Sven Hillert. 

Varför ville han då bli biskop?

- Det är inte så att man tänker ”Åh jag vill bli biskop”. Jag har alltid brytt mig om de sammanhang där jag har funnits. Jag har levt och jobbat i kyrkans sammanhang och här i Västerås. Så jag vill se till att vi fortsätter att vara en vardagsnära kyrka här i Västerås. Att vi fortsätter att vara en kyrka som bryr sig om samhället, som tar ansvar för både kyrkliga och samhälleliga frågor, säger Sven Hillert. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".