Matlagning gav lyckad integrering av äldre

Äldrenämnden i Västerås har beslutat att kartlägga och utveckla den verksamhet som riktar sig till äldre invandrare. Ett föslag på instatser som Kent Ryberg, andre vice ordförande i äldrenämnen, ger, är specifika äldreboende riktade mot äldre med en viss nationalitet. Detta för att komma förbi det språkhinder som många äldre upplever.   

På Vallby i Västerås har man under ett par år drivit en integrationsverksamhet för äldre och Irene Englund, som haft hand om verksamheten, tror inte att specifika äldreboenden är hela svaret på problemetiken.

- jag tror att man behöver både och. dels att man behöver de grupperna där man träffas och där man kan prata samma språk. Men jag tror också att man måste ha de här möten. Och det går faktiskt riktigt bra. För man har ju armar och man har ben och man har mimiken. Det är inte enbart det talade ordet. Utan det är också det här att se varandra i ögonen och förstå varann, säger Irene Englund.

Från början var det ett hälsoprojekt. Och eftersom att många äldre, särskilt ensamstående tycker att det är både jobbigt och tråkigt att laga mat bestämde man sig för att starta ett matlag.

Men matlaget blev så mycket mer än så. Det blev en integrationsplattform. Varannan vecka i nära tre år har svenska och syrianska men också kinesiska och iranska deltagare, framförallt kvinnor, träffats och lagat mat tillsammans. Var annan vecka syriansk mat och var annan svensk.

En av de som har deltagit i matlaget är Fehime Gecer. Hon har mött många spännande människor genom matlagningen.

- Ja de nya vännerna jag fick de var några stycken svenskar. Annars syrianerna, vi känner varandra allihop genom kyrkan och träffas här och där. Men svenskarna, det var ju fyra, fem stycken som jag inte alls hade träffat innan och det var ju jättepositivt.     

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".