Förslag: pengar efter kvalité på högskolan

Ge fler högskolor universitetsstatus, höj grundersättning per helårsstudent och ha mindre politisk styrning. Det är några av förslagen i den utredning om universitet och högskolor som lämnats till regeringen idag fredag.

Utredningen har haft fokus på hur pengarna som tilldelas lärosäten kan användas mer effektivt och på ett sätt som förbättrar kvaliteten på utbildning och forskning.

Utredningen presenterar bland annat en ny modell för hur pengarna till högskolor och universitet ska fördelas. Modellen innebär att att pengatilldelningen ska vara beroende av hur skolorna lyckas i att ge en eleverna god utbildning.

Tidigare har lärosäterna fått betalt per elev som examinerats från en kurs men enligt det nya förslaget så ska alltså kvaliteten och undervisningsmetod avgöra hur mycket pengar högskolor och universitet får. Det kommer att betyda att kurser som har särskilt resurskrävande undervisningsmetoder kan få extra ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".