Kommunerna tar över ansvaret för hemsjukvården?

Nu ska landstinget se över möjligheterna att lämna över hela hemsjukvården till kommunerna. Hemsjukvården Lanstingstyrelsen har beslutat att bilda en styrgrupp med medlemmar från alla politiska partier som ska utreda frågan.

- Uppdraget blir ju att diskutera fram hur vi inom landstinget ska se på det här med en eventuell övergång. På förra regeringens tid var det ju ett lagförslag på väg fram som sade att kommunerna ska ta över hemsjukvården. Den blev det stopp på. Däremot finns det nu möjlighet för kommunerna att komma överens med landstingen, säger Magnus Edlund, moderat landstingsråd, till P4 Västmanland.

De som skulle gynnas mest av att kommunerna tar över hemsjukvården är varken kommunerna eller landstinget själva utan skattebetalarna och patienterna, menar Magnus Edlund:

- Om det görs rätt så blir det ju till fördel för skattebetalarna och för patienter, vårdtagare, säger Magnus Edlund.

Landstinget vill inte sponsra kommunerna

Men frågorna är många och en av de största frågorna är hur man överför kostnaderna mellan landstinget och kommunerna:

- Inom landstinget tycker vi väl att det alltför ofta blir så att när man har skatteväxlat att vi får ha kvar väldigt mycket av arbetet men vi blir av med skattepengarna som vi behöver för att göra arbetet och vi vill ju vara säkra på att ska det här växlas så måste det göras på ett rimligt ekonomiskt sätt. Vi kan inte sponsra kommunerna, säger Magnus Edlund.

Alla kommuner måste vara med

Det är tidigast 2009 som hemsjukvården kan föras över från landstinget till kommunerna men en förutsättning är att alla tio kommunerna är med på det, annars blir det inget, säger Magnus Edlund:

- Ska det här göras så måste all kommuner vara med på det. Vi kan inte ha olika system i olika kommuner däremot kan det naturligtvis se olika ut sedan i framtiden beroende på lokala förutsättningar. Sedan är det också så vi ska också lyssna naturligtvis på vår egen personal där det finns en oro bland vissa distriktssköterskor och familjeläkare att man skulle tappa mycket av det samarbete och kunskapsutbyte som finns mellan läkare och sjuksyrror idag, säger Magnus Edlund, moderat landstingsråd, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".