Centrallasarettet i Västerås

Klamydia drop-in startar i Västerås

Den sexuellt överförbara könssjukdomen klamydia fortsätter att öka i länet och därför inför venereolog-mottagningen vid Centrallasarettet i Västerås nu en drop-in för att få flera att testa sig.

Från och med den 6 november kommer mottagningen att ha extra öppet mellan 16.30 och 18.00 på tisdagskvällar.

- Vi har tänkt på det länge men det är först nu vi har fått till det, så att säga, för nu är det nödvändigt att se om vi hittar nya grepp för att få fler att komma och testa sig, säger Dorothy Bergqvist, kurator på venereologmottagningen vid Centrallasarettet i Västerås, till P4 Västmanland.

Utan tidbokning och på bättre tid

Venereologmottagningen har vanligen öppet bara på dagtid och då måste man boka tid för att komma och testa sig. Med drop-in blir det lättare eftersom man slipper att boka tid i förväg. Dessutom hoppas man att den sena eftermiddagstiden gör att fler testar sig.

- Det är ju så att många vill och behöver testa sig. Klamydia ökar hela tiden och det här är ett sätt att få till tider som är efter skoltid, efter arbetstid och att man enkelt och smärtfritt ska kunna komma, förklarar Dorothy Bergqvist.

Åtminstone ett par månader

Drop-in verksamheten startar på tisdag och Dorothy Bergqvist hoppas att den får fortsätta i alla fall till årsskiftet.

- Vi ska pröva den här varianten och se vad det ger. Jag har varit med och startat olika små saker tidigare och jag vet att det tar lite tid innan det blir känt och att det verkligen får genomslag. Så att om jag får som jag vill så då kommer vi att drop-in i alla fall året ut och sedan summera då. För som sagt det tar ett tag innan folk blir varse att så här ligger det till. Att man kommer hit och hittar hit. Vår nackdel är ju naturligtvis att vi ligger lite på sidan om och det kanske inte är lika enkelt att ta sig hit som till ungdomsmottagning som finns mitt i stan men vår förhoppning är att det ska sprida sig och att man kommer hit i kompisgäng och att man gör sällskap och så där. Det vår förhoppning eller min förhoppning i alla fall, säger Dorothy Bergqvist, kurator på venereologmottagningen vid Centrallasarettet i Västerås, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".